SON DAKİKA

Cumartesi, Kasım 2, 2024
DünyaEkonomiGündemKültür & SanatMagazinManşetSağlıkSporÜst Manşet

Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’na başvurular devam ediyor

Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’na başvurular devam ediyor

 

Doğal taş sektörünün en büyük küresel buluşmalarından Marble İzmir Fuarı kapsamında düzenlenen 6. Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’na başvurular, 28 Ocak 2024’e kadar devam ediyor. Geçtiğimiz yıl yarışmaya, 15 ülkeden genç tasarımcı adayları toplam bin 72 özgün projeyle katılmıştı. Doğal taş sektörünün uluslararası piyasada rekabet gücünü artırarak genç ve yaratıcı tasarımcıları teşvik etmeyi hedeflenen yarışmaya, üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğrenciler, doğal taş ya da doğal taş artıklarından üretilecek dekoratif ev eşyası tasarımlarıyla katılabiliyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İzfaş tarafından 17-20 Nisan 2024 tarihleri arasında 29. kez düzenlenecek Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı,  sektöre katkı sağlamaya, Türk doğal taşının dünyaya açılan kapısı olmaya devam edecek. Fuar kapsamında düzenlenen 6. Uluslararası Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’yla da sektörün tasarım ve mimariyle desteklenerek katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkarılarak doğal taş ihracatının artması, Türk doğal taşının pazarda yenilikçi yüzünün ortaya konulması hedefleniyor. Serüvenine ulusal katılımla başlayan yarışma, geçtiğimiz yıl yurt dışı başvurularının da yapılmasıyla uluslararası bir boyut kazandı. Yarışmada geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da firma özel ödülleri de yer alıyor. Böylece tasarımcılar ile genç yetenekleri destekleyen firmaların buluşması amaçlanıyor. Yarışma ile ayrıca, çevre dostu ve sürdürülebilir projeler geliştirmek, sektörün gelişimine ve rekabet gücünü katkı sağlayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmak da amaçlanıyor.

 

Ödüller sahiplerini bekliyor

Yarışma, üniversitelerin, mimarlık, mühendislik, mimarlık ve tasarım, sanat ve tasarım, güzel sanatlar ve tasarım fakültelerinin lisans bölümlerine, üniversitelerin tasarımla ilgili diğer lisans ve ön lisans programı öğrencilerinin katılımına açık. Yüksek lisans ve doktora eğitimi gören adaylar da yarışmaya başvurabiliyor. Akademisyenlerden tasarımcılara ve sektör profesyonellerine kadar birçok önemli ismin jüride yer aldığı yarışmaya 28 Ocak 2024 tarihine kadar başvuru yapılabiliyor. Yarışmayla ilgili çeşitli üniversitelerin ilgili bölümlerindeki öğrencileri için düzenli aralıklarla tanıtım toplantıları da gerçekleştiriliyor.

 

Toplam ödül miktarının 540 bin TL olduğu yarışmada; ilk üç projenin ödüllendirilmesinin yanı sıra Ege İhracatçılar Birliği Yurt Dışı Fuar Katılım Ödülü, firma özel ödülleri, tasarımların tescili ödülü, tasarımların üretimi ödülü, staj ödülü, tatil ödülü gibi çeşitli ödüller de verilecek. Yarışmaya en çok öğrencinin başvuru yaptığı üniversiteye de 3D yazıcı hediye edilecek. Yarışmayla ilgili detaylı bilgilere www.degisiktasarimyarismasi.com/tr adresinden ulaşılabilir.

 

Yarışmada, jüri toplantısı 12 Şubat 2024 günü yapılırken 16 Şubat 2024’te eleme sonuçları açıklanacak. Firma ve tasarımcı buluşma toplantısı 20 Şubat, final ve ödül töreni ise 17 Nisan 2024’te Marble İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı açılış gününde gerçekleştirilecek.

 

Akademisyen, tasarımcı ve sektör temsilcileri jüride

Yarışmanın jürisinde ise İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Dr. A. Can Özcan, Endüstriyel Tasarımcı Adnan Serbest, Endüstriyel Tasarımcı Ahmet Toplu,  İç mimar Atilla Kuzu, Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ayşem G. Başar, İzmir Akdeniz Akademisi Tasarım Koordinatörü Dünya Tasarım Örgütü Türkiye İrtibatı İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Elif Kocabıyık, İç Mimar Esra Kazmirci, Sektör Temsilcisi Danışman Prof. Dr. Faruk Çalapkulu, Mimar Gökhan Karakuş, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Koray Gelmez, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Lütfi Hidayetoğlu, Endüstriyel Tasarımcı Meltem Parlak, Varşova Güzel Sanatlar Akademisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Michal Stefanowski, Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Önder Küçükerman, Mimar Öznur Turan Eke, Çizgi Mermer Kurucusu Remzi Boncuk, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. S. Meltem Şen, Ege Antik Mermer Kurucusu S. Sabri Bora, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Güneş ve Endüstriyel Tasarımcı Şule Koç yer alıyor.

Okunma Sayısı: 324

İlgili Haberler